|
"Oli
pienestä kiinni, kun Lipposen valta murtui"
|
|
Seura
perjantaina 23.5.2993. Heikki Saari haastattelee Jorma
Bergholmia.
Jäähyväiset Lipposelle!
Paavo Lipponen pelasi vaaleissa uhkapeliä, jonka hän hävisi. vaalitulos suisti Lipposen valtaistuimeltaan, ja nyt on siirrytty peruuttamattomasti Lipposen jälkeiseen aikaan.
"...
- Pettymys puolueessa oli kova. SDP oli kuin surutalo,
ja on sitä osittain vieläkin.. Monet olivat
aidosti surun ja murheen murtamia. Koettiin täysin
oikeutettua katkeruutta siitä, kuinka Irak-korttia
käytettiin suorastaan ala-arvoisesti vaalitaistelun
viime metreillä, Jorma Bergholm kuvailee.
Bergholm on aktiividemari, jonka ajatukset SDP:n tilasta ovat herättäneet kiivasta keskustelua puolueesssa.
- Lipposen sosialidemokratia oli oikeistolaista, USA- ja Nato-mielistä. Se linja olisi toteutunut, jos Lipponen olisi voittanut uhkapelinsä, hän kiteyttää.
...
Bergholm myöntää, että hänenkin on vaikea tunnustaa vaalituloksen suurta paradoksia. Tarvittiin keskustan vaalivoitto, jotta SDP:ssä saatiin käännös Lipposen oikeistososialidemokratiasta kohti hyvinvointivaltion puolustamiseen sitoutunutta politiikkaa.
Bergholmin analyysi SDP:n tilanteesta on viiltävä.
Aloitetaan vuodesta 2001: Lipposen poliittinen tulevaisuus näytti epävarmalta. Uskottavuus omien joukoissa oli kärsinyt kokoomusyhteistyön takia. Sitten 11. syyskuuta 2001 terroristit lensivät päin WTC-torneja, ja monet asiat muuttuivat. Kaivattiin taas tutttua ja turvallista Paavoa.
- Terrori-isku ratkaisi sen, että Lipponen tuli valituksi puheenjohtajaksi kesäkuussa 2002, Bergholm arvelee.
Hänen mielestään yksi syy Lipposen jatkohaluille oli pyrkimys muuttaa Suomen kansainvälistä linjaa.
- Suomesta piti saada Naton jäsen ja Yhdysvaltojen mahdollisimman läheinen ystävä. Lipponen näki itsensä näissä asioissa lähes korvaamattomaksi, Bergholm sanoo.
Myös talouspolitiikassa Lipposen peli kulki omaan suuntaansa. Lipposen syyskuussa 2002 asettama Raimo Sailaksen työryhmä julkaisi vasta vaalien jälkeen raporttinsa, joka sisälsi rajuja veronkevennysehdotuksia ja työttömyysturvan leikkauksia. Se olisi epäilemättä ollut Lipposen kolmannen hallituksen talouspoliittinen ohjelma.
Uhkapeliksi vaalitaistelu muuttui Bergholmin mielestä viime syksynä. kun SDP päätti ottaa vaalitaktiikakseen pääministerivaalin. Se tapahtui puoluevaltuustossa, jossa kilvan ylistettiin Lipposta.
..."
Seura
perjantaina 23.5.2993. Heikki Saari haastattelee Jorma
Bergholmia.
|
|