1999 marraskuu
valokuvagalleria
hakemisto
kaikki lehdet
nettisanomat.com 1999/16
vanhin
edellinen
etusivu
seuraava
uusinViikon kuvat

Pankinomistajien tuki
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
torstaina marraskuun 18. päivänä 1999

Presidenttimielipidekyselyt: jatkuva todellinen tilanne!

Viikon kysymys: Jännittääkö 2000 ?


Joka torstai 1999/16

etusivu

lukijoilta

urheilu
tv ja radio
kulttuuri musiikki
netti

asunto
ruoka

raha

pääkirjoitus

kirjoita!

ilmoita ilmaiseksi: osta&myy

tapaamiset

säälinkki

lahjoita ruokaa

hakemisto ja aiemmat lehdet

kuvat

tietolinkit

info


Laukaan maaseudun elinvoimaa
Kyselyn tulokset 1


VARJOJAJyväskylän areenassa


Pekka Kettunen
vai Erkki Ikonen?

Jyväskylään on suunniteltu kaikessa hiljaisuudessa jättiläismäinen 200-250 miljoonaa markkaa maksava halli, jonka suunnittelumääräyksen antanutta ei tahdo löytyä. Epäiltynä ovat kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Ikonen.

Keskisuomalainen 11.11.1999
Heljä Roikonen

"Flexhibition luo toteutuessaan uudelleen koko messukeskuksen.

"Vielä ei ole kuitenkaan päätetty edes tarvitaanko tällaista hallia".


Paviljongin toisen rakennusvaiheen ideakilpailun voittanut työ on nimeltään "Flexhibition".

- Se kuvaa hyvin monimuotoiseen käyttöön taipuvaa näyttely- ja hallitilaa, mikä oli tarkoitus luoda, sanoo arkkitehti Else Kettunen. Toiminnallisesti tulevaisuuden Paviljonki koostuisi selkeistä osista, jotka ovat nykyinen Paviljongin auditorio ja nykyiset ravintolatilat sekä uudet näyttelytilat, monitoimihalli ynnä paikoituslaitos.Nämä osat yhdistäisi leveä sisäyhteys, jonka toiseen päähän tulisi uusi pääsisäänkäynti ja toinen yhdistyisi Paviljongin aulaan.

Keskeisen idean monitoimihallista kehittivät yhteistyössä arkkitehdit Else Kettunen ja Seppo Kilpiä. Heidän yhteistyönsä on ennen koeteltua. Monitoimihallit sekä jäähallit ovat heidän erikoisalaansa. Kilpiö kertoo suunnitelleensa Helsingin vanhaa jäähallia 60-luvulla sekä uuden Helsingin Areenan 90-luvulla. Lisäksi toimisto johtaa arkkitehtisuunnittelua Pietarissa. Työn alla Venäjällä on muun muassa kaksi suurta hallia, joista toinen Jaroslavissa.

Kilpiön mukaan nyt ideoidussa monitoimihallissa voitaisiin pitää näyttelyitä, konsertteja sekä yhtä lailla pelata jääkiekkoa tai rakentaa vaikka rata karting-autokisoja varten kuten Helsingin Areenalle. -Monitoimisuus on mahdollista siirrettävien ratkaisujen avulla. Jäätikkö esimerkiksi rakennetaan kätevästi siirreltävistä levyistä.

Vanhat hallit väistyvät.
Toteutuessaan jyväskyläläinen "Flexhibition" edellyttää kaikkien vanhojen hallien purkamista messualueelta.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Ikonen sanoo palkintoraadin mieltyneen Flexhibiotionissa myös siihen, että toteutuksessaankin se on varsin joustava. Rakennelma voidaan tehdä vaiheittain. Kaikkia vanhoja halleja ei tarvitsisi heti rynnätä purkamaan.

-Niiden korjaaminen tulisi kyllä maksamaan varmasti yhtä paljon kuin kokonaan uuden rakentaminen. Pikainenkin kuntokartoitus osoittaa sen helposti, Ikonen vakuuttaa.

Hallin toteuttamisesta saati rahoituksesta hän ei vielä halua puhua sen enempää.

Tarkempia suunnitelmia idean pohjalta eli ns. hankesuunnitelmaa kuitenkin lähdetään välittömästi laatimaan. Työ annetaan voittaneen arkkitehtiryhmän tehtäväksi.

Hankesuunnitelmassa ideaa on tarkoitus arvioida kriittisesti.

Mietittäväksi tulevat myös kustannukset ja kannattavuus sekä toteutus ja mahdollinen aikataulu.

Arkkitehtikilpailuun kutsuttiin kaikkiaan kolme arkkitehtiryhmää. Voittaneen lisäksi työt pyydettiin PRO ARK OY:ltä sekä Paviljongin ykkösvaiheen suunnittelijoilta CJN OY:ltä ja Pekka Paavola Oy:ltä. Palkintolautakunta piti voittanutta työtä arkkitehtoniselta, toiminnalliselta sekä taloudelliselta kannalta kehityskelpoisimpana.

Monelle iso yllättys Arkkitehtuurikilpailun tuloksen julkistamistilaisuudessa Paviljongissa oli vähänlaisesti väkeä keskiviikkona. Esimerkiksi valtuustoryhmistä vain kokoomus, vihreät ja kristilliset olivat paikalla.

Kaikki kummastelivat kuinka vähän heille oli kerrottu koko asiasta.

Arkkitehtuurikilpailukin oli pieni yllätys.

Paviljongin julkistamistilaisuudessa mukana ollut vihreiden valtuutettu Kaija-Leena Kaijaluoto ihmetteli miten vähin äänin Paviljonkiin suunnitellaan näin suurta laajennusta.

-Kun nykyistä Paviljonkia suunniteltiin, siitä sentään sai lukea ja kuulla etukäteen useita kertoja.
Tästä ei ole puhuttu.

Kokoomuslainen valtuutettu Ari Forsberg muistutti myös, että
vielä ei ole päätetty edes tarvitaanko tällaista hallia saatikka että mihin se olisi parasta sijoittaa.

Kilpailuraadin puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Ikosen mukaan asia piti kyllä olla tiedossa, koska messu- ja kongressikeskuksen säätiössä kaikki puolueet ovat edustettuina.

-Ainakin siitä tämän jälkeen saadaan kuulla, Ikonen arveli. "

Keskisuomalainen 11.11.1999
Heljä Roikonen


VARJOJA


Jyväskylän areenassa

Pekka Kettunen
vai Erkki Ikonen?
 

Lue myös!

Jyväskylä-Paviljonki:

"Riskit sosialisoitu - voitot yksityistetty!"

"Hjalliksen oppipoika", Jyväskylä-Paviljongin uusi toimitusjohtaja Petri Mäkinen:

"Viihde pitää sen yllä. Tietysti yhä kongresseja ja kokouksia, niiden yhteyteen viihdettä, konsertteja..."
"tota noin niin"
"Monitoiminen monitoimihalli, pienoismalli Hartwall-areenasta, noin 7 000 katsojaa."

Paviljongin johtaja sai potkut.

Kaupunginjohtaja Kettunen - uupumaton ideanikkari.

Hurskastelua 3: Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Ikonen: "Laajavuoren rallirata on tarpeellinen, mutta ymmärrän myös asukkaiden huolen ympäristöstään. En halua mielipidejohtajan roolia.

torstaina heinäkuun 27. päivänä vuonna 1999Viikon kuvakertomus:
"Reilu peli"Kirjoita mielipiteesi suoraan lomakkeelle!

JYP:n Pajala:
Jääkiekko voisi täyttää ehkä
vain kymmenen prosenttia areenan kapasiteetista.
lue lisää!


Harry Harkimo sopimuskumppanina 1.

Kun
Hjallis kusetti HIFK:ta.

Pentti Sainio kertoo kirjassaan Harkimoiden hattutemppu - Lastenklinikalta Hartwall Areenalle asiasta näin:

"Harry Harkimon ja hänen lähipiirinsä kanssa on muiden ollut vaikea sopia asioista. Kun ensin on jotain sovittu, tapahtuukin jotain muuta.

Ari Mennander kuvaa kirjassaan Hjallis, Hartwall Areena, että jääkiekkojoukkue HIFK petti sopimuksensa Hjalliksen kanssa seuran mukaan tulosta areenalle. "Hjallis oli myynyt kaikki aitiot ja yhteistyösopimukset olettaen, että HIFK siirtyy Jokerien mukana uuteen suurhalliin. Sen piti olla täysin selvää. HIFK oli allekirjoittanut asiasta esisopimuksen, jota se ei katsonut sitovaksi. Kyseinen sopimus riitti kuitenkin pankkien ja vakuutuslaitosten lakimiehille, kun Hjallis ja Pekka Laitto olivat rahoituskierroksellaan."

Rahoituskierroksella tuota sopimusta Hjallis kumppaneineen tarvitsikin. Tuo esisopimus syntyi siten, että Hjallis soitti vuoden 1995 kesä-heinäkuun vaihteessa HIFK:n varapuheenjohtajalle Frank Mobergille ja ilmoitti, että "tarvitaan rahoituksen kasaan saamiseksi ilmoitus, että tekin pelaatte tällä areenalla". Moberg otti yhteyttä HIFK:n puheenjohtajaan Kimmo Heinoon. HIFK:n piirissä mietittiin ehdot ilmoitukseen suostumiselle. Ne ilmoitettiin Hjallikselle, jonka toimistossa ne faksattiin takaisin esisopimuksen muodossa. Esisopimuksessa luki muun muassa:

"HIFK sitoutuu pelaamaan ottelunsa Pasilaan rakennettavassa uudessa Helsingin monitoimihallissa. Otteluvuokraksi on sovittu 10 % lipputuloista. Mikäli HIFK siirtää toimistonsa uuteen halliin, on vuokra 70 mk/neliö. HIFK saa myös yhden hallituspaikan Helsinki Halli Oy:n hallituksessa."

Kimmo Heino allekirjoitti esisopimuksen 21. heinäkuuta 1995. Sitten asiassa ei pitkään aikaan kuulunut mitään.

"Tähän esisopimukseen ei koskaan saatu Hjalliksen allekirjoitusta. Kun sitä ei kuulunut, niin meille heräsi ajatus, että mitenkä nämä ehdot nyt ovat? Kun kyselimme perään, että missä viipyy se sopimus, joka perustuisi näihin ehtoihin, niin Juha Rantasilalta tuli sopimusehdotus, jossa puhuttiin 20 %:n vuokrasta, ei tullut hallituspaikkaa eikä toimistoa", kertoo Moberg.

"Meillä raksutti nopeasti missä mennään. Kysyimme Jääkenttäsäätiöltä millä ehdoilla saamme jäädä Jäähalliin. Kun se selvisi tiedotimme julkisuuteen maaliskuussa 1996, että HIFK pelaa Helsingin Jäähallissa",
Moberg sanoo ja ihmettelee, että sen jälkeen häntä mollattiin Harkimon piiristä julkisuudessa "kusettajaksi".

Hjallis-kirjassa Hjallis on jo kiitollinen, ettei HIFK tullut mukaan Hartwall Areenalle. "Saimme niiden ottelujen tilalle parempia tapahtumia, joista tulee myös enemmän rahaa."
"Mutta en koskaan anna anteeksi sitä temppua, mitä ne tekivät."

Näin siis Pentti Sainio kirjassaan Harkimoiden hattutemppu - Lastenklinikalta Hartwall Areenalle.

Edellisen mukaan Harkimo ei kusettanut pelkästään HIFK:ta, vaan myös pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, jotka myönsivät hankkeeseen lainarahaa.

Harkimo on siis esittänyt lainaneuvotteluissa sopimuspaperin, jota ei ole aikonutkaan antaa sopimuskumppanilleen ja pitää paperissa sovittua sovittuna.

Onko Harkimon oma nimikirjoitus sellaisessa paperissa väärennös? Täyttääkö tällainen menettely törkeän petoksen tuntomerkit?

Nettisanomat torstaina 18. marraskuuta 1999 pm.

Lue myös!

Kierros umpeutuu: Rautakirja sai vihdoinkin VeikkausRasti- myymälät haltuunsa. Pentti Sainio Hjallis-kirjassaan:

Veikkaus Oy:lle miljoonatappiot Matti Ahteen myynti-seikkailuista


torstaina marraskuun 4. päivänä 1999

Lue kirjan kohtalosta!

Ainakin täältä sen voi tilata!

Missä se on nyt? Sainion

Hjallis-kirja vaiettiin kuoliaaksi


torstaina lokakuun 14. päivänä 1999JYP:n Pajala:
Jääkiekko voisi täyttää ehkä
vain kymmenen prosenttia areenan kapasiteetista.

Jyväskylään suunniteltu ja kaiketi jotenkin rakennettavaksikin aiottu Areena voisi tarjota aivan uudet puitteet jääkiekolle ja JYP:ille, kunhan ehdoista sovitaan.
JYP:n toimitusjohtaja Pekka Pajala näyttää tässä vaiheessa ainakin aika realistiselta, kun hän kommentoi hallin ilmaantumista Jyväskylään.

Keskisuomalainen, Ilkka Kulmala perjantaina 12. marraskuuta 1999:

"Yli 7000 ihmistä vetävän ja vielä kovin kaukana toteutumispäätöksestään olevan areenan epäviralliseksi kustannusarvioksi on esitetty 200-250 miljoonaa markkaa. Pajala korostaa, että kysymys ei ole jäähallista.

- Ihmisille saattaa syntyä tällainen käsitys heti, kun jääkiekko liitetään vähänkin puheisiin mukaan.

- Jääkiekko voisi täyttää ehkä vain kymmenen prosenttia areenan kapasiteetista, Pajala selvittää.

- Se tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi JYP olisi hallin asiakas 30-35 kertaa vuodessa. Pelaisimme Lutakossa ja harjoittelisimme Hippoksella.

- Toisaalta on turha tässä vaiheessa edes puhua JYP:stä asiakkaana. Emmehän tiedä mitään reunaehdoista, joilla halliin pääsisimme.

- Pajala uskoo kuitenkin, että jääkiekko olisi arenalle tärkeä asiakas.

- Ajattelisin niin, että tämänkaltainen halli halutaan Jyväskylään saada, se tarvitsee jääkiekkoa pysyäkseen kannattavana."

Keskisuomalainen, Ilkka Kulmala perjantaina 12. marraskuuta 1999.


Tieteellisen perustutkimuksen erityispiirre.
(Sara Heinämaa)


Myyrä on lasten kaveri.
(Sauli Pesonen)

Helsingin Sanomien tasapäistetty toimitus!

Jutut ja artikkelit kirjroitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen kesällä ja syksyllä 1999 Laukaassa ja Jyväskylässä.

Valokuvagalleria
Hakemisto
Kirjoita!
Ilmoita ilmaiseksi!
Pääkirjoitus
Lukijoilta

Tässä lehdessä:

torstaina marraskuun 18. päivänä 1999
etusivulle


yhteydenotto: suoraan lomakkeella tai
[email protected]

Kuva: Mika Hänninen Helsingissä syyskuussa 1999

Sivut valmisti Pertti Manninen 18.11.1999
(08.12.1999)
copyright
nettisanomat.com 99/16

 

sivun alkuun!

sivun levennys ja fontit torstaina 2008-02-28

otsikko ja navigointi 03.01.2001

Aikaisemmin:


20030212

  Sisällysluettelo 1999/11 marraskuu.
Sisällysluettelo 1999/10 lokakuu.

Sisällysluettelo 1999/09 syyskuu.

Sisällysluettelo 1999/07 heinäkuu - 1999/08 elokuu.